Κόσμος

Κατσαρίδες, αρουραίοι και περιστέρια έχουν κάνει «επιδρομή» στη Βαρκελώνη

Ο δήμος Βαρκελώνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες η ξηρασία αλλά και ο εντοπισμός των πολιτών που ταΐζουν καθημερινά π.χ. τα χιλιάδες περιστέρια της πόλης οδηγούν σε υπερπληθυσμό τους με τα ανάλογα προβλήματα.

Η πόλη ετοιμάζεται για ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι κι αυτό αυξάνει και τις κατσαρίδες καθώς τα έντομα ενεργοποιούνται από την ζέστη αλλά και τα ποντίκια που βγαίνουν από τους υπονόμους και μπαίνουν σε σπίτια και διαμερίσματα. Το δημοτικό συμβούλιο εντόπισε τουλάχιστον 350 άτομα που σε καθημερινή βάση παρέχουν – ο καθένας από αυτούς – από τρία έως πέντε κιλά τροφής την ημέρα στα περιστέρια. Και αυτό όπως επισημαίνουν οδηγεί τα πουλιά αντί να ζευγαρώνουν δύο φορές τον χρόνο να το κάνουν έξι φορές.

Μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 40.000 περιστέρια περισσότερα από υπήρχαν σε κανονικές συνθήκες (από 80.000 – 120.000) και αυτό οδηγεί τον δήμο σε συστάσεις προς τους πολίτες να επανεξετάσουν την δραστηριότητα τους.
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης (ASPB) αύξησε τον προϋπολογισμό κατά ένα εκατομμύριο ευρώ το 2021 για να ελέγξει τον υπερπληθυσμό ποντικιών και κατσαρίδων σε υπονόμους και πάρκα . Εφέτος το ποσό που θα διατεθεί για την καταπολέμησή τους ανεβαίνει στα 2,5 εκατ. ευρώ.

2.800 προειδοποιήσεις για την ύπαρξη τρωκτικών

Η Υπηρεσία Επιτήρησης και Ελέγχου Αστικών Παρασίτων της ASPB προετοιμάζει ήδη μια ενίσχυση της φετινής υπηρεσίας και γνωρίζουν ότι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου οι κλήσεις πολιτών που ειδοποιούνται από την παρουσία αρουραίων και κατσαρίδων θα πολλαπλασιαστούν. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πάνω από 2.800 προειδοποιήσεις για την ύπαρξη τρωκτικών και οι εταιρίες έχουν ήδη επέμβει σε περισσότερα από 26.000 σημεία της πόλης, ειδικά στις γειτονιές Poble-Sec, Raval και Born. Οι κλήσεις συναγερμού για κατσαρίδες ξεπερνούν τις 1.300 κάθε καλοκαίρι και η υπηρεσία δημόσιας υγείας, παραδέχεται ότι έχει ελέγξει περισσότερα από 4.000 σημεία στην πόλη.

Η διευθύντρια των υπηρεσιών για τα δικαιώματα των ζώων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, Κάρμε Μάτε, αναφέρει ότι «Ένα περιστέρι χρειάζεται μόνο 30 γραμμάρια τροφής την ημέρα ενώ οι “υπερτροφοδότες πολίτες” παρέχουν υπερβολική τροφή στα περιστέρια και το αποτέλεσμα είναι τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να κάνει κάτι για να ελέγξει τον πολλαπλασιασμό των περιστεριών. Το 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο κυκλοφόρησε περισσότερους από 40 διανομείς αντισυλληπτικών ζωοτροφών στην καταλανική πρωτεύουσα, οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο ενεργοποίησε μια πιλοτική δοκιμή και εντόπισε αυτούς τους ανθρώπους σε πολλά σημεία της πόλης «Δίνουν πολύ ακατάλληλη τροφή για περιστέρια, όπως ψωμί, μακαρόνια, μπισκότα, ακόμη και γαλοπούλα», αναφέρει η Μάτε. «Προκαλεί μεταβολικές δυσλειτουργίες στα περιστέρια και συγκεντρώνουν πολλά περιστέρια μαζί στα σημεία που δίνουν τροφή. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιο περιστέρι έχει έναν ιό, τα υπόλοιπα μολύνονται γρήγορα και θέτουν την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο». Το χειρότερο είναι ότι η παρουσία τροφής πολλαπλασιάζει επίσης τις προσβολές από αρουραίους και κατσαρίδες, γεγονός που μετατρέπει την τρέχουσα κατάσταση σε μεγάλο πρόβλημα

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock