ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ!! Έχουν αλλά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους…1 στις 6 επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μπαταχτσής!

loading...
Ειδική μελέτη για τους επιχειρηματίες-μπαταχτσήδες, σε δείγμα 13.000 επιχειρήσεων, εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος και κατέληξε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό εύρημα: την περίοδο 2010-2015, 1 στις 6 επιχειρήσεις με καθυστερούμενα δάνεια έχει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, δηλαδή έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά αποφεύγει να εξυπηρετήσει το δανεισμό της.
Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση αποτελεί το βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της διαμόρφωσης των ανωτέρω ποσοστών σε τόσο υψηλό επίπεδο, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδοθεί μέρος της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ποιος είναι ο «στρατηγικός κακοπληρωτής»;
Ένας από αυτούς, κατά γενική ομολογία, είναι η συνειδητή επιλογή ενός δανειολήπτη να μην εξοφλήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του ενώ μπορεί, προκειμένου να κατευθύνει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε άλλες δραστηριότητες (κατανάλωση, επένδυση, αποταμίευση κ.λπ.).
Η διερεύνηση της σχετικής συμπεριφοράς των ελληνικών επιχειρήσεων προσεγγίστηκε με τη μελέτη δείγματος περίπου 13 χιλιάδων επιχειρήσεων με υπόλοιπα δανείων ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2015.
Το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών στο σύνολο των δανειοληπτών με δάνεια σε καθυστέρηση φαίνεται να διατηρείται σχετικά σταθερό σε όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.
Συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών εμφανίζεται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την αγορά ακινήτων, αλλά και σε εκείνους της βιομηχανίας, των πληροφοριών και επικοινωνιών, καθώς και των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
                                   πηγη
loading...
Share on Google Plus

About George Makis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου