Επικαιρότητα

Πήλιο: Το μυθικό βουνό των Κενταύρων είναι ένας προορισμός που ταιριάζει σε κάθε εποχή

Η αρμονική ένωση του πράσινου με το γαλάζιο δεν είναι ο μόνος λόγος που καθιστούν το Πήλιο ελκυστικό προορισμό και τους δώδεκα μήνες του έτους.

Στη Θεσσαλία, εκεί που το βουνό ενώνεται με τη θάλασσα, θα συναντήσετε παραδοσιακά χωριά με μεγάλη ιστορία, θα κάνετε πεζοπορία μέσα στη φύση, αλλά και θα δοκιμάσετε γευστικά -και πολύ γνωστά- πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ο λόγος για το Πήλιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς (και όχι άδικα) ως προορισμός των τεσσάρων εποχών.

Οι εικόνες που προσφέρει εντυπωσιάζουν. Χωριά που «κρύβονται» ανάμεσα σε καστανιές, οξιές και πλατάνια, πλακόστρωτα σοκάκια, αρχοντικά άλλης εποχής, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία σε γραφικές πλατείες σάς υποδέχονται σε διάφορα σημεία της περιοχής. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επισκεφτείτε το Πήλιο -και μάλιστα χωρίς να σας περιορίζουν οι εποχές του χρόνου.

Χωριά που μαγεύουν

Η εξερεύνηση στο Πήλιο δεν τελειώνει ποτέ. Τα χωριά που μπορείτε να ανακαλύψετε είναι πολλά και διατηρούν αναλλοίωτη τη γραφικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν αδιάφορο ούτε τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Εκεί, έστω και για λίγες μέρες, θα θυμηθείτε τι σημαίνει απόλυτη ηρεμία, θα έρθετε σε επαφή με τη φύση, θα «γεμίσετε» με εικόνες που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και θα καταλάβετε γιατί οι ντόπιοι είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Η ιστορική Ζαγορά, «ο τόπος πίσω από το βουνό» όπως είναι η σημασία της στη σλαβική γλώσσα, η μαγευτική Τσαγκαράδα, η διάσημη Μακρινίτσα, η Πορταριά, οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Άγιος Λαυρέντιος, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Μουσικό Χωριό», είναι μερικά μόνο από τα «στολίδια» του Πήλιου που αξίζουν -και με το παραπάνω- να επισκεφτείτε.

Τα παραδοσιακά αρχοντικά

Η αρχιτεκτονική του Πηλίου, όπως αυτή αντανακλάται στα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τις κρήνες, τα γεφύρια και τα καλντερίμια, αποτελεί από μόνη της έναν λόγο για να επισκεφτείτε κάποιο από τα χωριά της περιοχής. Ειδικά όσον αφορά τα αρχοντικά, τα περισσότερα είναι βορειοελλαδίτικου τύπου και γνώρισαν ανάπτυξη κατά την Τουρκοκρατία. Τότε ήταν που έφτασαν στο Πήλιο πρόσφυγες από την Ήπειρο οι οποίοι ήταν μάστορες που κατείχαν -κάποιοι επισημαίνουν ότι είχαν τελειοποιήσει- την τέχνη της πέτρας. Έτσι, δεν είναι περίεργο που τα οικήματα αυτά εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα καθώς συνδυάζουν αρμονικά την πέτρα με το ξύλο, με τις σκεπές τους να ξεχωρίζουν χάρη στους γκρι τόνους που χαρακτηρίζουν τις πλάκες Πηλίου. Πλέον, πολλά από τα αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες διατηρώντας, όμως, τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας

Το Πήλιο μπορεί να καλύψει κάθε γούστο και να ικανοποιήσει όλους τους ταξιδιώτες που το επισκέπτονται. Μέσα σε λίγες μέρες έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς, να ανασάνετε τον καθαρό αέρα του βουνού και να ηρεμήσετε με τη γαλήνια αύρα της θάλασσας. Η θέα στον Παγασητικό, οι παραδεισένιες παραλίες που περιβάλλονται από ένα καταπράσινο τοπίο και μερικά κρυμμένα «μυστικά», τα οποία θα συναντήσετε στη διαδρομή σας, θα κάνουν την εμπειρία σας αξέχαστη. Αν βρεθείτε εκεί, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη Νταμούχαρη, τον κρυφό οικισμό και μοναδικό φυσικό λιμάνι του νότιου Πηλίου.

Η πεζοπορία μέσα στη φύση

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, το αρκετά πυκνό δίκτυο μονοπατιών του βουνού των Κενταύρων προσφέρεται για να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο και να εξερευνήσετε τις «αόρατες» πτυχές του. Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι το μονοπάτι Μηλιές-Τσαγκαράδα, το οποίο διασχίζει ένα πυκνό δάσος με οξιές. Αν, πάλι, θέλετε να περπατήσετε απολαμβάνοντας τη θέα στο Αιγαίο, αξίζει να επιλέξετε το μονοπάτι Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη. Τέλος, αν θέλετε να ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία με την παρέα ή την οικογένειά σας, προτείνεται να ακολουθήσετε το ξακουστό μονοπάτι των Κενταύρων.

Η τοπική κουζίνα

Το Πήλιο διατηρεί τις γαστρονομικές του παραδόσεις και υπόσχεται στους επισκέπτες του ένα ιδιαίτερα γευστικό «ταξίδι». Σε αυτό πρωταγωνιστούν, μεταξύ πολλών άλλων, το σπετζοφάι, το πηλιορείτικο μπουμπάρι, τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά μάτια, ο τραχανάς με λουκάνικα, οι ψευτοκεφτέδες, τα κρουστάρια -δηλαδή η πηλιορείτικη πρασόπιτα- και τα γλυκά του κουταλιού (κάποια από τα καλύτερα θα τα βρείτε στον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Πορταριάς). Όσο για το πού θα τα απολαύσετε, η απάντηση βρίσκεται σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία ή ταβερνάκια που βρίσκονται στις πλατείες των χωριών.

Μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας σε έναν τόπο γεμάτο «μυστικά», που περιμένουν να τα ανακαλύψετε, κάνουν το Πήλιο έναν προορισμό που δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε στη μαγεία του. Και θα θέλετε να τον επισκεφτείτε ξανά με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς να σας περιορίζουν διλήμματα όπως χειμώνας ή καλοκαίρι, φθινόπωρο ή άνοιξη.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock