ΕνημέρωσηΟικονομία

Ελαιόλαδο: Η έκρηξη στην τιμή, οι κλοπές και τα παράδοξα

«Υγρό χρυσό» είχε χαρακτηρίσει ο Όμηρος το ελαιόλαδο αναγνωρίζοντας τη σημασία του στη διατροφή των ανθρώπων, στην παρούσα συγκυρία ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός αποκτά μία διαφορετική διάσταση.

Το ελαιόλαδο, απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής διατροφής και απόλυτα συνδεδεμένο με το καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων μοιάζει πλέον να θεωρείται πιο «πολύτιμο» από ποτέ. Η εκτόξευση της τιμής του μέσα στον τελευταίο χρόνο, εκτός από «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές που αναγκάζονται να το πληρώνουν «χρυσό» στο ράφι, έχει φέρει και φαινόμενα που συνήθως παρατηρούνται σε προϊόντα υψηλής αξίας.

Τα περιστατικά κλοπών που καταγράφονταν από τους προηγούμενους μήνες στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου, στο κόσμο απασχολούν πλέον και τους εγχώριους παραγωγούς καθώς ανησυχούν ότι η νέα σοδειά τους, μπορεί να μπει στο στόχαστρο επιτήδειων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο CNN Greece παραγωγοί ελαιολάδου, φέτος θα προνοήσουν ώστε να μην αφήσουν καμία στιγμή αφυλάκτους τους χώρους στους οποίους τοποθετούν τα σακιά με τους καρπούς της νέας σοδειάς, υπό τον φόβο κλοπής.

Η μείωση της παραγωγής, το διεθνές περιβάλλον και οι τιμές

Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο το ελαιόλαδο από ένα προϊόν διατροφής να θεωρείται τόσο πολύτιμο ώστε να συζητάμε για την απαραίτητη φύλαξή του;

Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον στην παραγωγή ελαιολάδου ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλο, Διευθυντής της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας εξηγεί πώς επηρέασαν οι καιρικές συνθήκες και η ξηρασία όλες τις μεγάλες χώρες – παραγωγούς.

«Στην Ισπανία η παραγωγή ήταν μειωμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ίδιο και στην Πορτογαλία, σε μικρότερο βαθμό επίσης στην Ιταλία. Μειωμένη κατά 40% ήταν η παραγωγή και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα το 2022 η παραγωγή έφτανε τους 330 χιλ. τόνους και το 2023 φτάνει τις 160 – 180 χιλ. τόνους, ενώ πλέον έχει ξεκινήσει και η νέα συγκομιδή ελιάς» σημειώνει

«Η παγκόσμια παραγωγή λοιπόν είναι μειωμένη σε σχέση με την υψηλή ζήτηση από πλευράς καταναλωτών οδηγώντας σε υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο. Την ίδια στιγμή που τα κοστολόγια των παραγωγών έχουν αυξηθεί ενώ παρατηρείται και έλλειψη εργατικών χεριών» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται περί τα 7-8,5 ευρώ το κιλό με τις υψηλότερες τιμές να αφορούν ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας. Εξηγεί πάντως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ποσοτήτων από το περσινό ελαιόλαδο είχε πουληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, από τους παραγωγούς σε τιμές κάτω των 5 ευρώ. Η εικόνα των τιμών που έχει διαμορφωθεί τόσο στη διεθνή αγορά όσο και στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος σχετίζεται με το γεγονός της σημαντικά μειωμένης παραγωγής και τις προσπάθειας να καλυφθεί η ζήτηση.

«Εάν τον Απρίλιο του 2024 οι ενδείξεις για την επόμενη παραγωγή της Ισπανίας είναι θετικές, τα δεδομένα σε όλη την αγορά θα αλλάξουν» υπογραμμίζει.

Προς το παρόν πάντως οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις στο ράφι, οι οποίες, βάσει των τιμοκαταλόγων που έφταναν στα σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές τους αμέσως προηγούμενους μήνες και διαμορφώνουν τις τιμές το επόμενο διάστημα, συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή ο υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Open για την τιμή του ελαιολάδου εξηγούσε τους κινδύνους που θα παρουσιάζονταν σε ενδεχόμενο διατίμησης. «Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ”3 ευρώ στον παραγωγό;”. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο».

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock